Ρεκόρ μολύνσεων από την πανδημία, καταγράφεται για ακόμη μία ημέρα στην Αττική, με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», κυρίως για τις ηλικιακές ομάδες κάτω των 30 ετών, που όπως δείχνουν τα στοιχεία βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάδοσης της νόσου.
Όπως εξήγησε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, οι διακοπές και το νεαρό της ηλικίας βοήθησαν στη διασπορά του ιού. «Ο ιός συνήθως στους νέους προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν», είπε.
Και συνέστησε «επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7-10 ημερών τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκες στις κοντινές επαφές. Έτσι αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει, που είναι πολύ πιθανό, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα».
Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι θα πρέπει κατά την επιστροφή από τις διακοπές να μην βιαστούμε να δούμε συγγενικά μας πρόσωπα ηλικιωμένα, ώστε να μην τους θέσουμε σε κίνδυνο, αφού «η επιδημία COVID-19 εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό και στην εξάπλωση μέσω του οικοσυστήματος μας, είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Και όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης», τόνισε.
Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, νεαρός στην ηλικία και ο ίδιος, έκανε έκκληση τόσο στους νέους αλλά και στις οικογένειες που επιστρέφουν από διακοπές μέχρι τα τέλη Αυγούστου να απέχουν από κοινωνικές δραστηριότητες και να αποφύγουν μέρη με συγχρωτισμό. «Ας προσπαθήσουμε να τον επόμενο καιρό να περνάνε χρόνο με ένα μικρό αριθμό κοντινών φίλων. Να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε μια κοινωνική ‘φουσκάλα’ και να χρησιμοποιούν μάσκες σε κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει συγχρωτισμό» πρότεινε ο κ. Μαγιορκίνης ως τρόπος μείωσης του ιικού φορτίου ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και να μειωθεί η επίπτωση της COVID-19 στους ηλικιωμένους.
Με την σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι οι περιφερειακές ενότητες Μυτιλήνης και Ζακύνθου, τίθενται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από τις 6 το πρωί του Σαββάτου. Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα γενικευμένου lockdown, ενώ ακόμη γνωστοποίησε τη διακοπή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31ης Αυγούστου, των πτήσεων και από τα τρία αεροδρόμια της Καταλονίας, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων.
Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα στη Μυτιλήνη και τη Ζάκυνθο, αυτά είναι τα εξής:
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, ενώ στους χώρους εστίασης, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι πρέπει να είναι έως τέσσερα άτομα, εκτός κι αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα. Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Ο υφυπουργός υπενθύμισε ακόμη, ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 το πρωί, στα δύο νησιά.
Αμέσως μετά, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων παρατείνεται για δύο εβδομάδες στην Πάρο, την Αντίπαρο, την Μύκονο και στις περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής και Χανίων. Επιπρόσθετα, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται και η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, όπου από αύριο στις 6 το πρωί ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 πρωί, καθώς και η συμμετοχή περισσοτέρων των 50 ατόμων σε όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές όπου εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως σε εστιατόρια, θέατρα και σινεμά.
Για δύο ακόμη εβδομάδες, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, παρατείνονται και τα μέτρα στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, καθώς και στους δήμους Σαντορίνης Βόλου, Ρόδου και Κω.
Επίσης, παρατείνεται έως τις 19 Σεπτεμβρίου η επιβολή προληπτικών ελέγχων, πριν από την άφιξη στη χώρα μας για όσους έρχονται με πτήσεις από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανίοα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Ισπανία, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα σχετικά με την είσοδο μόνιμων κατοίκων Ισραήλ. Ταυτόχρονα, αναστέλλεται η υποχρέωση για τεστ pcr για όσους έρχονται από την Ολλανδία.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έκανε για μια ακόμη φορά, ειδική μνεία στη σημασία της ατομικής ευθύνης στη μάχη κόντρα στον κορονοϊό, ενώ επανέλαβε ότι δεν υφίσταται θέμα γενικού lockdown και πρόσθεσε πως η οποιαδήποτε έξαρση των κρουσμάτων αντιμετωπίζεται με μέτρα υπερτοπικού χαρακτήρα.
Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «αν όλοι μας φορούσαμε για δεκατέσσερις ημέρες μάσκα και κρατούσαμε τις αναγκαίες αποστάσεις, ο ιός θα εξαφανιζόταν».
Ο έλεγχος της επιδημίας είναι συλλογική προσπάθεια – Άνοιγμα σχολείων
Ο έλεγχος της επιδημίας είναι συλλογική προσπάθεια, ανέφερε ο καθηγητής κ Μαγιορκίνης. Η επιδημία του covid-19, εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό, και στην εξάπλωση μέσω του οικοσυστήματός μας, είμαστε όλοι υπεύθυνοι και όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης, τόνισε. Πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται και εφαρμόζονται, έχουν ως στόχο να ισορροπήσουν την επιδημία και να ελέγξουν την εξάπλωση της, διατηρώντας συγχρόνως τις κοινωνικές προτεραιότητες και οικονομικές δραστηριότητες. «Σε αυτό το πλαίσιο, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί καθολική κοινωνική προτεραιότητα, και θα χρειαστεί η προσπάθεια και η υπομονή και επιμονή όλων». Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους γονείς και τους νέους, να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους έως τέλος Αυγούστου, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και να μειωθεί το επιδημικό φορτίο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Οι στόχοι των εμβολίων
Ο επιδημιολόγος αναφέρθηκε τέλος σε δημοσιεύματα για τους στόχους που πρέπει να επιτύχουν τα εμβόλια στις κλινικές δοκιμές, ώστε να θεωρηθούν αποτελεσματικά. Φαίνεται λοιπόν, ότι και 50% αποτελεσματικότητα να επιτευχθεί, αυτή θα είναι επαρκής για να προκαλέσει σημαντικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό, ώστε η επιδημία να επιβραδυνθεί και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Στο ερώτημα πόσο ασφαλή θα είναι τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί σε περισσότερα από 2500 άτομα και έχει πολύ ήπιες παρενέργειες, όπως τα συνηθισμένα εμβόλια. «Είναι σχεδιασμένα και βασισμένα σε τεχνολογίες που μπορούν να επιτύχουν την μαζική παραγωγή τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν βιαζόμαστε να τα δώσουμε στον κόσμο. Τώρα βρίσκονται στην κλινική φάση 3». Θύμισε ότι όλα τα θεραπευτικά μέσα που έχουμε σήμερα έχουν εξετασθεί στο πλαίσιο φάσης 3 κλινικών δοκιμών. «Ετσι και για τα εμβόλια – εκπτώσεις δεν γίνονται. Το κρίσιμο νούμερο δεν είναι σε πόσο χρόνο έγιναν δοκιμές, αλλά σε πόσους ανθρώπους και με ποιο τρόπο. Τα εμβόλια που θα διατεθούν, γνωρίζουμε ότι θα είναι πλήρως ελεγμένα και με βάση τους κανόνες της σύγχρονης ιατρικής», κατέληξε.
Δέσμη μέτρων για ασφαλείς οίκους ευγηρίας
Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε χθες μια νέα δέσμη μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε οίκους ευγηρίας. Τον Αύγουστο 15 ηλικιωμένοι από τον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού, ενώ 1 θύμα μετρά και η δομή ηλικιωμένων «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο.
Τα νέα μέτρα αναπτύσσονται σε τρεις άξονες και αναλυτικά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
– Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών αυτών, με αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τις νέες εισαγωγές φιλοξενούμενων.
– Δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μία θα φροντίζει συγκεκριμένες ομάδες ωφελούμενων μέσα στις δομές.
– Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους, εφόσον στην τραπεζαρία δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις που προβλέπονται.
– Υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
– Σύσταση στο προσωπικό να μην εργάζεται σε παραπάνω από μία μονάδες ταυτόχρονα, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
– Ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος, το οποίο προβλέπει λεπτομερείς κανόνες αντιμετώπισης, τόσο εντός δομής, όταν βέβαια το κρούσμα είναι είτε ασυμπτωματικό, είτε με χαμηλό ιικό φορτίο, όσο και αναλυτικά τη διαδικασία μεταφοράς του για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σε περιπτώσεις κρουσμάτων προβλέπουμε μέτρα, όπως τον υποχρεωτικό έλεγχο για κορωνοϊό όλου του προσωπικού για 2 εβδομάδες. Και σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων του προσωπικού, προβλέπεται αντικατάσταση του προσωπικού, είτε από ειδικές λίστες έκτακτου προσωπικού που έχει καταρτίσει του υπουργείο Εργασίας, είτε από ομάδα παρέμβασης που συστάθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
– Ειδικό ερωτηματολόγιο που οι εργαζόμενοι εντός δομών πρέπει να συμπληρώνουν κάθε μέρα, έτσι ώστε η αναγνώριση της προέλευσης των κρουσμάτων, η λεγόμενη ιχνηλάτηση, να γίνεται ευκολότερα. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρό έλεγχο όλου του προσωπικού, με καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και αρχείο μετρήσεων, τεστ COVID δειγματοληπτικά και υποχρεωτικό τεστ στο προσωπικό που επανέρχεται στην εργασία κατόπιν άδειας, όπως και σήμερα γίνεται.
– Σύνταξη κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς του προσωπικού εντός, αλλά και εκτός δομής. Επιβάλλεται η τήρηση βασικών προφυλάξεων σε όλες τις δραστηριότητες του προσωπικού, ακόμα και εκτός των δομών, και η χρήση προστατευτικών μέτρων, όπως η μάσκα σε κάθε δραστηριότητα.
– Εντατικοποίηση και συστηματοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες, με συντονισμένους ελέγχους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Περιφερειών και με κεντρικό συντονισμό από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
– Αύξηση προστίμων.
– Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.
«Η προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας είναι η μεγάλη μας πρόκληση σε αυτή την πανδημία. Οι Έλληνες δοκιμαζόμαστε για ακόμα μια φορά και σήμερα πρέπει πάλι να είμαστε ενωμένοι. Μόνο έτσι θα προφυλάξουμε ο ένας τον άλλο», υπογράμμισε η κυρία Μιχαηλίδου.
Ξέφυγε η κατάσταση στην Αττική
Σήμερα, Παρασκευή (28/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 270 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από τα 238 εγχώρια κρούσματα, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 16 συνδέονται με επαφή με γνωστά επιβεβαιωμένα κρούσματα ή με ιχνηλατήσεις αυτών και 6 με γνωστές συρροές
Αναλυτικότερα:
– 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 112 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 27 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 2 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 1 στην Π.Ε. Αργολίδας
– 5 στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
– 5 στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 6 στην Π.Ε. Ημαθίας
– 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 3 στην Π.Ε. Καβάλας
– 4 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
– 9 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 από ιχνηλατήσεις γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
– 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
– 10 στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων τα 5 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 στην Π.Ε. Λάρισας
– 8 στην Π.Ε. Μυτιλήνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 1 στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 2 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 3 στην Π.Ε. Ξάνθης
– 10 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 1 στην Π.Ε. Πιερίας
– 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
– 4 στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
– 1 στην Π.Ε. Φλώρινας
– 2 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 4 στην Π.Ε. Χανίων
– 2 στην Π.Ε. Χίου
– 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.800, εκ των οποίων το 55.6% αφορά άνδρες.
Συνολικά, 2.012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 259 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 91 (35.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:
Την ίδια στιγμή, 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 917.265 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 10.342 (1.12%) ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Πηγή: newsbomb