Το Metrosport συνεχίζει τα αφιερώματα και γυρνά τον χρόνο πίσω, καταγράφοντας τους ξένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων με την παρουσία τους στο γήπεδο με τη φανέλα της “Βασίλισσας” του Βορρά. Ας αρχίσουμε…
Πέτκοβιτς, η εγγύηση
Ο Μίλοε Πέτκοβιτς ήταν μεγάλη προσωπικότητα. Παλιάς κοπής 10άρι.
Με χαμηλό κέντρο βάρους, τεχνίτης, με εξαιρετική μεταβίβαση. Επαιξε πέντε χρόνια με 158 παιχνίδια σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Εβαλε και 29 γκολ.
*** Μαζί του, εκείνη την εποχή, έπαιξε για δύο χρόνια και ο συμπατριώτης του, Σέρβος, Γκόικο Τρίβιτς. Δεξιοπόδαρος αμυντικός, με 53 παιχνίδια στο σύνολο, σε δύο γεμάτες σεζόν. Εβαλε και ένα γκολ.
*** Λίγο μετά, το 1997, εμφανίστηκε και ο Γκόραν Στεφάνοβιτς. Επαιξε για 1,5 χρόνο στην Α’ Εθνική ο Σέρβος μέσος, με 31 ματς στο σύνολο και δύο τέρματα.*** Σέρβος ήταν επίσης και ο ποιοτικός επιτελικός μέσος, Μίλιαν Μρντάκοβιτς.
Επαιξε για 14 ματς, με προσφορά έξι τερμάτων. Εμεινε, ωστόσο, μόλις έναν χρόνο (2013-14). Ηταν δεινός γκολτζής.
Δυστυχώς, τον περασμένο Μάιο έβαλε τέλος στη ζωή του μόλις σε ηλικία 38 ετών!
*** Εγγύηση στα μετόπισθεν ήταν και ο συμπατρώτης τους, Μπράνκο Οστοϊτς.
Εμεινε και έπαιξε για τρία χρόνια. Κατέγραψε 65 συμμετοχές στην Α’ Εθνική (από το 2013 ως το 2016).
Προτάσοφ: Η ηχηρή μεταγραφή
Ο Ολεγκ Προτάσοφ ήταν αναμφίβολα το μεγαλύτερο όνομα στην ιστορία του συλλόγου.
Ηταν μεγάλο 9άρι της εποχής, με άψογη τεχνική κατάρτιση. Πέρασε και ως προπονητής από τη Βασίλισσα του Βορρά.
Ως παίκτης, μετά από τον Ολυμπιακό, πήγε στη Βέροια. Συνολικά, ήταν για 2,5 χρόνια. Στα δύο πρώτα έτη της Α’ Εθνικής συνέδραμε σημαντικά.
Επαιξε συνολικά σε 67 αναμετρήσεις, σημειώνοντας 12 τέρματα (πέντε και επτά αντίστοιχα).
Ο ποιοτικός Στόικα
Ο Στέφαν Στόικα ήταν σίγουρα από τους καλύτερους ξένους. Ηταν ποιοτικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Βέροιας, ενώ αργότερα έγινε και προπονητής της.
Ως παίκτης αποκτήθηκε, μετά από τη θητεία του στη Λάρισα. Ηταν συμπαίκτης με τον Προτάσοφ.
Επαιξε, βεβαίως, τέσσερις γεμάτες χρονιές στην ομάδα της Ημαθίας, εκ των οποίων οι τρεις ήταν συνεχόμενες (Α’ Εθνική).
Η τελευταία του ήταν στη Γ’ Εθνική. Ο Ρουμάνος επιθετικός κατέγραψε 114 παρουσίες, βάζοντας και 13 τέρματα.
Οι Περουβιανοί
Ραούλ Σαλίνας Χουαμάν. Περουβιανός αμυντικός. Ηταν στο ρόστερ για τρία σερί χρόνια, αλλά πρόσφερε μόνο στα δύο πρώτα, με 33 συνολικά παιχνίδια και ένα γκολ.
*** Ο έτερος της παρέας από το Περού ήταν ο μέσος, Χουάν Μπασαλάρ. Επαιξε δύο περιόδους, σε Α’ και Β’ Εθνική αντίστοιχα, με 36 αναμετρήσεις στο ενεργητικό του.
*** Ο επίσης μέσος, Κάρλος Μπασομπρίο, έπαιξε από τους Περουβιανούς τα πιο πολλά ματς. Για την ακρίβεια, κατέγραψε 47 συμμετοχές στον 1,5 χρόνο παρουσίας του με τη Βέροια.
Κινγκ και Γκουέλα
Από τα αγαπημένα… παιδιά της κερκίδας. Ο Φερέιρα Κινγκ συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη Βέροια, αν και ο Πορτογάλος αμυντικός σε 28 παιχνίδια έβαλε οκτώ γκολ σε μία μόνο χρονιά ως ποδοσφαιριστής. Ωστόσο, στη συνέχεια πέρασε και από τη θέση του διερμηνέα, αλλά και ως βοηθός προπονητή από τον πάγκο της Βέροιας, δίπλα στον Ντόστανιτς.
*** O Πολωνός μέσος, Ράντοσλαβ Μαγέφσκι, ήταν από τους καλούς και ποιοτικούς ξένους. Δεν έμεινε πολύ, παρά έναν χρόνο (2015-16) με 33 ματς και τέσσερα γκολ.
Και… οι Νιγηριανοί. Ο Θάνγκοντ Αμαεφούλε, μετά τον ΠΑΟΚ, πήγε στη Βέροια της Γ’ και Β’ Εθνικής. Είχε 36 ματς με οκτώ γκολ στο σύνολο. Επίσης, ο συμπατριώτης του, Εκουέμε, έπαιξε για 20 ματς, με ένα γκολ για μία σεζόν.
*** Μπορεί να έπαιξε για έναν μόλις χρόνο ο Φραν Γκουέλα, αλλά οι παλιοί τον θυμούνται και το πέρασμά του έμεινε. Σε 27 συναντήσεις στη Β’ Εθνική έβαλε πέντε γκολ ο Ιβοριανός εξτρέμ.
Η σύμπτωση
Ηταν από την Ονδούρα. Ο Κάρλος Κόστλι έπαιξε για έναν χρόνο, αλλά έβαλε οκτώ γκολ σε 30 ματς.
Εμεινε στις μνήμες των φιλάθλων, όπως και ο Ιταλός επιθετικός, Νικόλαο Ντουμίτρου.
Από τα παράδοξα; Η συνεισφορά του σε αριθμούς. Ηταν ακριβώς η ίδια με τον Κόστλι! Επαιξαν μάλιστα διαφορετικές χρονιές.
Εκανε όνομα ο Μπεν
Εβαλε 25 γκολ και είχε 13 ασίστ σε δύο χρόνια και κατάφερε να κάνει μεταγραφή στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2015.
Ο Μοχάμεντ Μπεν, διεθνής με τα νησιά Κομόρες, αγωνίστηκε σε 64 ματς Πρωταθλήματος και Κυπέλλου. Εκανε όνομα στην Ελλάδα. Αφησε αναμφίβολα αποτύπωμα στη Βέροια. Πλέον, είναι στον Ερυθρό Αστέρα.
*** Ο Γάλλος αμυντικός, Μοχαμαντού Σισοκό, έπαιξε για δύο χρονιές με 35 ματς στη Βέροια. Αξιοπρόσεκτη παρουσία.
*** Τρεις σερί σεζόν έμεινε ο πιτσιρικάς τότε, Πέδρο Αρτσε.
Ο Μεξικανός ήταν στη Βέροια το μεγαλύτερο διάστημα από τις υπόλοιπες ομάδες στην Ελλάδα, με 54 ματς.
Ολαϊτάν και Καλί
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τον Σίριλ Καλί. Ο Γάλλος αμυντικός πέρασε 5,5 χρόνια της καριέρας του στην πόλη της Ημαθίας.
Τα τέσσερα εξ αυτών στην πρώτη κατηγορία. Αγωνίστηκε 109 φορές με τη Βέροια, σημειώνοντας και πέντε γκολ. Πέρασε και από άλλες ομάδες στην Ελλάδα. Είναι τώρα στον Πανσερραϊκό.
*** Εκανε καριέρα και όνομα από τη Βέροια. Ο Μάικλ Ολαϊτάν έπαιξε για 2,5 χρόνια. Φόρεσε 68 φορές τη φανέλα της, έχοντας και 16 γκολ σε δύο περιόδους. Η Βέροια ήταν η πρώτη του ομάδα στην Ελλάδα.
Πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, όπως ο Μπεν. Εφυγε από την Ελλάδα, επέστρεψε και πλέον είναι στον Πανσερραϊκό. Οπως και ο Καλί.
Ζουλίνιο και Μπικόφσκι
Ο Πολωνός επιθετικός, Ματσέι Μπικόφσκι, έμεινε για δύο χρονιές στη Βέροια.
Τόσο στη Β’, όσο και στην Α’ Εθνική. Αγωνίστηκε σε 49 παιχνίδια, με εννιά γκολ.
*** Ο Βραζιλιάνος, Σέζαρ Ζουλίνιο, αγωνίστηκε δύο χρονιές σε Α’ και Β’ Εθνική, αλλά σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Ο μέσος της Βέροιας πήρε μέρος σε 52 συνολικά παιχνίδια. Πέτυχε και τέσσερα γκολ.
*** Ο αριστεροπόδαρος εξτρέμ, συμπατριώτης του, Κάρλος Ζιλβάν, συμμετείχε σε 38 παιχνίδια. Εμεινε δύο χρονιές, βάζοντας και ένα γκολ.
Το στατιστικό του Κάντι
Ο Νοτιοαφρικανός, Κάλβιν Κάντι (φωτό), έμεινε για έναν χρόνο, αλλά τα 17 γκολ σε 31 παιχνίδια παραμένουν καλό στατιστικό για να καταγραφεί. Δεν έμεινε όμως περισσότερο…
*** Στη Βέροια έπαιξε και ο Ζούνιορ Ορέστες. Επαιξε για δύο χρόνια ο Βραζιλιάνος αμυντικός με 42 ματς και ένα γκολ.
*** Σάσα Ράνιτς. Επαιξε για 2,5 χρόνια. Βέροια, Κέρκυρα και ξανά Βέροια. Συνολικά, 47 παιχνίδια για τον Σλοβένο μέσο. Πήρε γεύση απ’ όλες τις εθνικές κατηγορίες.
*** Ο Ράντοβαν Κριβόκαπιτς έπαιξε για δύο χρόνια στη Βέροια, σε Α’ και Β’ Εθνική.
Ο Σέρβος μέσος συμπλήρωσε μία 50άδα αγώνων με πέντε γκολ. Από τους ξένους, οι οποίοι πρόσφεραν.
Οι γνωστοί
Είναι κι αυτοί, που είχαν έρθει ήδη στην Ελλάδα και έγιναν γνωστοί νωρίτερα από άλλους συλλόγους.
Οπως οι Σερζ Ντιέ με ένα χρόνο θητείας (16 ματς), Ερολ Μπουλούτ (12 αναμετρήσεις), Μίροσλαβ Σνάουτσνερ (14 παιχνίδια), αλλά και παίκτες όπως οι Βούκιτς, Φελίπε Ντα Κόστα και Μπερτέν.
Ηταν κι άλλοι, όπως οι Αμπντούν (17 ματς, τρία γκολ) και Γιουσούφ. Γρήγορο πέρασμα, αλλά σημαντικά γρανάζια, ειδικά ο πρώτος.
Κοινή διαδρομή
Ηταν γνωστοί από τον Αρη. Επαιξαν όμως και στη Βέροια. Ποιοτικοί παίκτες. Τρανταχτό παράδειγμα, ο Αργεντινός επιθετικός, Χαβιέ Κάμπορα, με 32 ματς και επτά γκολ τη σεζόν 2014-15.
Ο συμπατριώτης του, Ρομπέρτο Μπατιόν, έκανε την ίδια διαδρομή. Από τον Αρη στη Βέροια. Εμεινε δύο σεζόν, με 31 ματς και δύο γκολ.
Τα ίδια και με τον Βραζιλιάνο ακραίο αμυντικό, Ντάρσι Νέτο. Επαιξε για 1,5 χρόνο στη Βέροια. Εκανε κι αυτός 31 παιχνίδια, με ένα γκολ.
Από τον Αρη, στη Βέροια και ο Τόνι Κάλβο για έναν χρόνο.
Ισπανική παροικία
Για τέσσερα συναπτά έτη αποτέλεσε τον τερματοφύλακα της Βέροιας. Ο λόγος για τον Ισπανό, Λόπεθ Γιόναταν Πέρεθ.
Συνολικά, υπερασπίστηκε 72 φορές την εστία, όλες με τη Βέροια στην πρώτη κατηγορία.
*** Ο Ισπανός μέσος, Γκιγιέρμο Πέρεθ, με δύο χρόνια στην Α’ Εθνική, με 30 ματς και τρία γκολ ήταν ένας εξ αυτών, που βοήθησε.
*** Στη λίστα των Ισπανών και ο αμυντικός, Ιβάν Μαλόν, με 2,5 χρόνια παρουσίας. Επαιξε σε 68 παιχνίδια. Οχι και λίγα, έτσι; Εβαλε και ένα γκολ.
*** Ο αριστεροπόδαρος Ισπανός αμυντικός, Ραούλ Μπράβο, ήταν ασφαλώς μεγάλο όνομα για την εποχή. Είχε προηγηθεί, βεβαίως, η παρουσία του στον Ολυμπιακό, όπως ακριβώς έγινε και με τον Προτάσοφ. Επαιξε σε 31 ματς με τη Βέροια και έμεινε 1,5 χρόνο. Δεν ήταν συνεχόμενο το διάστημα.