Ο πρόεδρος τους Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου, Νίκος Τσεκούρας, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με την κρίση να βαθαίνει, λόγω του κορωνοϊού, εκφράζει την άποψή του για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, στο πιο λαοφιλές άθλημα.
Παράλληλα, καταθέτει τις προτάσεις του, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, υποστηρίζοντας πως οι μεγάλες κρίσεις πολλές φορές δημιουργούν και μεγάλες ευκαιρίες. «Με το τρίπτυχο όραμα-σχέδιο-αποφασιστικότητα, να προχωρήσουμε για ένα καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο» τονίζει ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.
Αναλυτικά οι απόψεις του:
«Ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την κρίση τί; Όλοι μας ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει επηρεάσει την καθημερινότητα μας και έχει δημιουργήσει πέραν των άλλων και οικονομικά προβλήματα, που θα φανούν εντονότερα στο άμεσο μέλλον.
Δεν είναι δυνατόν να μην δημιουργηθούν προβλήματα οργανωτικά και οικονομικά στο λαοφιλέστερο άθλημα, στο ποδόσφαιρο, είτε αυτό είναι επαγγελματικό είτε ερασιτεχνικό.
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον οργανωτικό και οικονομικό τομέα, που θα αναγκάσουν τους παράγοντες της ΕΠΟ των Ενώσεων και των ομάδων να ξαναδούν το ποδόσφαιρο με άλλη οπτική, αλλάζοντας τη φιλοσοφία και τις πρακτικές πάνω στις οποίες οικοδόμησαν το ποδόσφαιρο.
Πιστεύω, θα συμφωνήσουμε ότι η σημερινή εικόνα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας δεν τιμάει κανέναν. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω.
Αγώνες, κυρίως στα τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και σε επαγγελματικά επαρχιακών ομάδων, να γίνονται μεταξύ συγγενών και φίλων.
Οργανωμένες ομάδες, κυρίως νέων, που προκαλούν τη βία και διώχνουν τους υγιείς φιλάθλους και τις οικογένειες από τα γήπεδα.
Παράγοντες που διοικούν το ποδόσφαιρο, που υποτίθεται ότι βάζουν όρους, κανόνες και κανονισμούς, αλλά είναι οι ίδιοι που τους καταστρατηγούν, όποτε και όταν θέλουν να βοηθήσουν φιλικές προς αυτούς ομάδες.
Επιτροπές που αδειοδοτούν επαγγελματικές ομάδες χωρίς να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χωρίς να ελέγχουν το πόθεν έσχες των μελών του Δ.Σ. που ενεργούν ως μπροστινοί και «αυτοφοράκιδες», καταχρεώνοντας τις ομάδες.
Παράγοντες που θέλουν να ελέγχουν τις Ενώσεις και την ΕΠΟ με τελικό σκοπό τον έλεγχο της διαιτησίας.
Τοπικά πρωταθλήματα να διεξάγονται κάθε χρόνο με όλο και λιγότερες ομάδες.
Ομάδες, κυρίως οι επαρχιακές, που μεσουρανούσαν με ντόπιους παίκτες και τώρα είναι γεμάτες ξένους παίκτες, αμφιβόλου ποδοσφαιρικής αξίας οι περισσότεροι.
Τη μεγάλη ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία του ποδοσφαίρου την έχουν η ΕΠΟ, οι Ενώσεις και η πολιτεία.
Για να έχουμε, λοιπόν, ένα ποδόσφαιρο καθαρό πρέπει να έχουμε διοικήσεις στις Ενώσεις και στην ΕΠΟ ανεξάρτητες, δίχως παρεμβάσεις από μεγαλοπαράγοντες, από πολιτικούς και από επιχειρηματικά συμφέροντα, και μια πολιτεία που θα φροντίζει να λειτουργούν όλα, βάσει των νόμων και των αποφάσεων των θεσμοθετημένων οργάνων.
Ως γνωστόν, οι εκάστοτε κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τη λαϊκή απήχηση του ποδοσφαίρου για δικό τους πολιτικό όφελος, και με πρόσχημα την χρηματοδότηση των ομάδων, με κρατικά χρήματα φυσικά, παρεμβαίνουν στις εκλογές των οργάνων της Ομοσπονδίας, διαμορφώνουν τις κατηγορίες των πρωταθλημάτων, κάτι που είναι αντίθετο με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Πρόσφατο παράδειγμα η αποτυχημένη αναδιάρθρωση Βασιλειάδη, που με την ίδρυση της Σούπερ Λιγκ 2, αδίκησε και ιστορικές ομάδες, ενώ πιστεύω έβλαψε και την παράταξή του.
Θεωρώ, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, και με τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν μετά τη λήξη της κρίσης, τόσο οι αρμόδιοι φορείς, Ενώσεις-ΕΠΟ, όσο και οι διοικήσεις των ομάδων, αλλά και η πολιτεία με την θεσμοθέτηση διατάξεων στον αθλητικό νόμο για την αντιμετώπιση της βίας, τη νόμιμη λειτουργία των ΠΑΕ, την ενίσχυση κυρίως του ερασιτεχνικού αθλητισμού, και άλλων αθλητικών θεμάτων, να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να αλλάξει ριζικά η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, μήπως μετά την πρωτοφανή κρίση που περνάμε, παρουσιάζεται η χρυσή ευκαιρία αναγέννησης και ανασυγκρότησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Θα καταθέσω κάποιες σκέψεις μου, που σίγουρα δεν είναι μοναδικές. Θα ήταν καλό, πιστεύω, όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, για να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για το μέλλον του ποδοσφαίρου.
Ας εξεταστεί ο τρόπος εκλογής των διοικήσεων των Ενώσεων και της ΕΠΟ, ώστε να γίνονται με διευρυμένη συμμετοχή σωματείων και φορέων.
Ας αποφασίσουν οι αρμόδιοι, ώστε οι επιτροπές να λειτουργούν και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις τους αποκλειστικά με γνώμονα την ισότητα και την ισονομία για όλες τις ομάδες.
Ας θεσπιστούν επιτέλους κανόνες συμμετοχής στα πρωταθλήματα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, χωρίς παρατάσεις και αστερίσκους.
Ας αφήσουν τα θέματα της διαιτησίας (εκπαίδευση ορισμός και αξιολόγιση διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας) στα χέρια των διαιτητών, χωρίς παρεμβάσεις παραγόντων και πολιτικών.
Ας ξαναδούν στην ΕΠΟ και στις Ενώσεις την αναδιάρθρωση των κατηγοριών στο επαγγελματικό και ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, ώστε να έχουμε ομάδες που έχουν τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές, για να ξανακερδίσουμε το ενδιαφέρον των φιλάθλων και των χορηγών.
Ας ψάξουν να βρουν τρόπους πρόληψης, αλλά και καταπολέμησης της βίας και ας θεσπίσουν αυστηρές ποινές, για όσους δημιουργούν επεισόδια στα γήπεδα.
Ας στρέψουν οι παράγοντες, κυρίως των επαρχιακών ομάδων, την προσοχή τους στους νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και στις υποδομές και ας τους δώσουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στην ομάδα της πόλης τους.
Ας δουν οι διοικήσεις των Ενώσεων και της ΕΠΟ με ποιον τρόπο σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα, θα βελτιώσουν τους υπάρχοντες αγωνιστικούς χώρους και πως θα δημιουργήσουν καινούργιους.
Ας ασχοληθούμε, επιτέλους, με τους πρωταγωνιστές, που είναι οι ποδοσφαιριστές και το ποδοσφαιρικό θέαμα, που θα προσφέρουν οι ομάδες στο γήπεδο και όχι στα δικαστήρια, με ενστάσεις, εφέσεις, και πρωταθλήματα στα «χαρτιά», που κουράζουν τους φιλάθλους.
Τέλος, ας αλλάξουμε γενικά την φιλοσοφία μας για το ποδόσφαιρο. Ας δώσουμε στους φιλάθλους την ελπίδα, ότι κάτι θα αλλάξει.
Μετά από μια μεγάλη καταιγίδα πάντα ανατέλλει ο ήλιος. Η πανδημία αργά ή γρήγορα θα περάσει. Οι μεγάλες κρίσεις πολλές φορές δημιουργούν και μεγάλες ευκαιρίες.
Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρπάξουμε την ευκαιρία και με το τρίπτυχο όραμα-σχέδιο-αποφασιστικότητα, να προχωρήσουμε για ένα καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Πηγή: Εφημερίδα “Θεσσαλία”