Η νόσος του Κορωναϊού 2019 (COVID-19) είναι μια ιογενής νόσος που προκαλείται από έναν καινούργιο ιό της ομάδας των Κορωναϊών οι οποίοι ευθύνονται για λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Η νόσος COVID-19 είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 ο οποίος ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετά από ένα ξέσπασμα επιδημίας στη Wuhan της Κίνας ,το Δεκέμβριο του 2019.
Ο SARS-CoV-2 είναι ένας τύπος Κορωναϊού , μιας οικογένειας ιών που προκαλούν λοιμώξεις αναπνευστικού με εύρος συνεπειών που κυμαίνονται από αυτά ενός κοινού κρυολογήματος μέχρι σοβαρές πνευμονίες.
Η νόσος COVID-19 αναπτύσσει μια ποικιλία συμπτωμάτων στα άτομα που προσβάλλονται. Ολοι οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν αναπτύσσουν τα ίδια συμπτώματα. Τα πιο κοινά είναι ο πυρετός, έως 39, ο ξηρός βήχας, η κόπωση, ο πονόλαιμος και τα μυϊκά άλγη, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις προκαλείται δύσπνοια. Ωστόσο κάποιοι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος και διάρροιες. Τυπικά,τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 μέρες μετά την επαφή με τον ιό. Παρόλα αυτά πολλοί ασθενείς ίσως παραμείνουν ασυμπτωματικοί.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε υγιές άτομο μέσω εκτόξευσης σταγονιδίων μετά από βήχα, φτάρνισμα ή έντονη ομιλία φορέα του ιού σε απόσταση περίπου 2 μέτρων και μέσω επαφής των χεριών με κοινόχρηστες επιφάνειες που έχουν πάνω τους τον Κορωναϊό όπως πόμολα, τηλέφωνα, κουμπιά ασανσέρ.
Η μετάδοση του ιού μπορεί να αποφευχθεί με συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα όταν έχουμε πιάσει κοινόχρηστες επιφάνειες και έχουμε κοινωνικές επαφές, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με κοινό σαπούνι και νερό ή με εφαρμογή αντισηπτικού χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% οινόπνευμα. Πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό με το πλήθος και να διατηρούμε απόσταση πάνω από 2 μέτρα από τον πλησιέστερο, ειδικά αν το άτομο δίπλα μας βήχει ή φταρνίζεται.
Αν είστε πάνω από 65 ετών και έχετε υποκείμενα ιατρικά νοσήματα, αποφεύγετε ακόμη περισσότερο αυτές τις συναθροίσεις και κυρίως μην φέρνετε τα μη καθαρά χέρια σας στο πρόσωπο.
Άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για βαριά λοίμωξη από τον Κορωναϊό είναι αυτά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου,ό πως ασθενείς με βαριά καρδιοπάθεια, βαριά πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, ρευματοπαθείς και καρκινοπαθείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή. Οι ομάδες αυτές είναι υψηλού ρίσκου για ανάπτυξη βαριάς πνευμονίας, νοσηλείας σε ΜΕΘ καθώς είναι και οι ασθενείς αυτοί που έχουν αρκετές πιθανότητες ανάπτυξης πολυοργανικής ανεπάρκειας και θανάτου.
Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και επειδή πιθανά η νέα αυτή νόσος να είναι μακράν πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη, η Πολιτεία κατόπιν συστάσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θέσπισε περιοριστικούς κανόνες με γνώμονα την αποφυγή συγχρωτισμού ατόμων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται το κλείσιμο των καταστημάτων, η ισχυρή σύσταση για αποφυγή κοινωνικών επαφών και εκδηλώσεων όπως οι αθλητικοί αγώνες και ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας.
Το σύνθημα #Μένουμεσπίτι ώθησε τους Έλληνες να μείνουν περισσότερο στα σπίτια τους για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και την επαφή με πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Είναι δεδομένο ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναζήσει ούτε ευχόμαστε να ξαναζήσουμε στο μέλλον. Παρόλα αυτά είναι μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε τις ζωές μας, να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα μας πρόσωπα και να επανατοποθετήσουμε την τεράστια σημασία της ατομικής ευθύνης στην ομαλή κατασκευή του κοινωνικού ιστού.
Ισχυρή σύσταση κατά την παραμονή μας στο σπίτι ,προκειμένου να κρατήσουμε υψηλά επίπεδα ανοσιακής άμυνας, είναι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά και ο επαρκής ύπνος. Η τακτική αερόβια άσκηση σε μη πολυσύχναστες περιοχές αποτελεί εξαιρετικό μέτρο ενίσχυσης του ανοσολογικού μας μηχανισμού και μείωσης του άγχους που επιφέρει η ρουτίνα της καραντίνας.
Είναι δεδομένο ότι η οδυνηρή για όλους αυτή κατάσταση θα τερματιστεί εντός των επόμενων 2.5 μηνών περίπου. Η ανακάλυψη νέων θεραπειών ενάντια στον ιό, καθώς και εμβολίου το οποίο δυστυχώς δεν αναμένεται μέχρι την επόμενη άνοιξη θα δώσουν οριστικό τέλος στον εφιάλτη που δοκιμάζει τον πλανήτη.
Ευχόμαστε όλοι να εξελιχθούν όλα ομαλά και τα περιοριστικά μέτρα να χαλαρώσουν, τα πρωταθλήματα να ξεκινήσουν κανονικά, πλέον από το Σεπτέμβρη λογικά και πάλι.
Εμείς οι Δραμινοί που αγαπάμε τη Δόξα Δράμας είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ήδη υποφέρουμε από σύνδρομο στέρησης, αδυνατώντας να δούμε την αγαπημένη μας ομάδα. Ας ελπίσουμε ότι με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, όλα αυτά θα αποτελούν μια οδυνηρή ανάμνηση και η ομάδα μας θα βάζει γερές βάσεις και πλώρη για την άνοδο στη Superleague 1.
*Ο Dr. Χρυσόστομος Αστεριάδης (καταγωγή από Προσοτσάνη Δράμας) είναι Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Μετεκπαιδευθείς στο Σακχαρώδη Διαβήτη και στην Αρτηριακή Υπέρταση, ενώ δηλώνει φανατικός υποστηρικτής της Δόξας Δράμας, την οποία παρακολουθεί σε σταθερή βάση στο γήπεδο.