Η υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης, παρά τη νομοθετική ρύθμιση, θα κριθεί στα (αθλητικά) δικαστήρια και δε θα τελειώσει άμεσα
Η τροπολογία που κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε στη Βουλή καταργεί τον υποβιβασμό σε ζητήματα πολυϊδιοκτησίας όπως αυτά που εξέτασε η ΕΕΑ στις υποθέσεις του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, αλλά δημιουργεί μία σειρά από ερωτηματικά που αφορούν τα επόμενα βήματα επί των ποδοσφαιρικών αρχών. Έτσι κι αλλιώς η συνέχεια θα δοθεί, σε πρώτη φάση, στα αθλητικά δικαστήρια.
Πλέον οι ποινές για παραβάσεις που χαρακτηρίζονται «βαρείες» θα τιμωρούνται με αφαίρεση 5-10 βαθμούς. Ωστόσο αυτό αποτελεί νομοθετική ρύθμιση και το συμπέρασμα που μπορεί να βγει είναι ότι απλώς άλλαξε η κειμενη νομοθεσία.
Στην ουσία της υπόθεσης, οι ποδοσφαιρικές αρχές έχουν τον δικό τους πειθαρχικό κώδικα και σύμφωνα με αυτόν ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα κριθούν. Οι αθλητικοί δικαστές, είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό θα δικάσουν με βάση με τον ΠΚ, οι διατάξεις του οποίου δεν έχουν τροποποιηθεί, και όχι με το νόμο του κράτους.
Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ δεν μπορεί να αλλάξει μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, παρά μόνο στο τέλος της σεζόν και μέσα από την ΓΣ της Ομοσπονδίας. Εκτός εάν προκύψει εντολή της FIFA να εναρμονιστεί ο νέος νόμος στο καταστατικό της ΕΠΟ κόντρα στο περίφημο «αυτοδιοίκητο» και τις γνωστές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μια κυβερνητική παρέμβαση.
Έχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση του ποδοσφαίρου πάνω σε αυτό το κόμματι. Κι αυτό διότι μέχρι και τούτη τη στιγμή η ποινή του υποβιβασμού εξακολουθεί να υπάρχει ως προς τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου για υποθέσεις ανάλογες με αυτές του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, εφόσον κριθούν ένοχες οι ΠΑΕ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεδομένα θα απασχολήσει από εδώ και πέρα.
Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν τακτικό δικαστή να μην εξετάσει την υπόθεση σε βάθος, να μην επιβάλλει ποινή εφόσον το κρίνει ή ακόμα και να καταλήξει, μετά την εξέταση, για μη επαρκή τεκμηρίωση στο πόρισμα της ΕΕΑ και να απορρίψει την γνωμοδότηση. Το ερώτημα ειναι ποιον νόμο θα εφαρμόσει όταν έρθει η ώρα της ταμπακιέρας. Τον ποδοσφαιρικό ή του κράτους από την στιγμή που δεν έχει γίνει τροποποίηση στον πειθαρχικό κώδικα.
Να σημειώσουμε επίσης πως ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν έχουν καταδικαστεί, αλλά ούτε και έχουν τιμωρηθεί. Θα κληθούν τις επόμενες ημέρες σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Λίγκας επί του πορίσματος της ΕΕΑ και οι εξελίξεις θα τρέξουν πιθανότατα χωρίς βιασύνη λόγω και της βαρύτητας της υπόθεσης.
Στο Πρωτοβάθμιο Όργανο της Super League θα κριθεί εάν γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση της ΕΕΑ που συνήθως είναι δεσμευτική ως προς τις παραβάσεις οι οποίες διαπιστώθηκαν και αντιλαμβάνεται κανείς πως ο αθλητικός δικαστής της Λίγκας έχει στα χέρια του μια «καυτή» πατάτα.
Η υπόθεση και με δεδομένο πως η ασπρόμαυρη ΠΑΕ έδωσε ήδη το στίγμα της, λογικά θα πάει και στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και μετέπειτα στο CAS που θα είναι και ο τελευταίος βαθμός κρίσης.
Επιπλέον, ο ΠΑΟΚ γνωστοποίησε και την πρόθεσή του να προσφύγει και στα διαιτητικά δικαστηρία (του κράτους) για μη νόμιμη σύνθεση της ΕΕΑ που εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του και γνωμοδότησε για τα παραπτώματα.
Είναι ξεκάθαρο, τέλος, πως η «ιστορία» δε θα τελειώσει άμεσα και έχει ακόμα μπόλικο δρόμο καθώς προκύπτουν και ζητήματα που αφορούν τόσο την ΕΠΟ όσο και τις FIFA/UEFA για τις κυβερνητικές τροποποιήσεις. Ειδικότερα για τις υπερεθνικές ομοσπονδίες που θα είναι κι αυτές που πρέπει να ανάψουν το πράσινο φως για την αλλαγή στον πειθαρχικό κώδικα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε αντίδραση.