Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή «90 ΚΑΙ ΚΑΤΙ» στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3 και τους Γιάννη Γιαννάκη και Αλέκο Καρύτσα ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης, κάνοντας τον απολογισμό του 2019, αλλά και αναφορές σε θέματα που διαρκώς απασχολούν τη φίλαθλη κοινή γνώμη της πόλης.
Ο κ. Χριστοβασίλης μίλησε πιο αναλυτικά από ποτέ σχετικά με το πως δημιουργήθηκαν παλαιότερα χρέη, αλλά και τα ποσά που πληρώνονται αυτή τη στιγμή, για τους λόγους που δεν μπήκε στη διαδικασία να τελειώσει νωρίτερα τη συνεργασία του με τον κ. Πετράκη, το αν είναι διατεθειμένος να πουλήσει, τις σχέσεις του με τους τοπικούς φορείς, το τι θα γίνει με τα γήπεδα που είναι ένα πάγιο αίτημα του κ. Γιαννίκη, αλλά και άλλα αγωνιστικά θέματα που επηρέασαν τον υποβιβασμό της ομάδας.
Με τον ερχομό του νέου χρόνου η ομάδα βρίσκεται ουσιαστικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα βαριά μεταγραφικά ονόματα του καλοκαιριού, όπως Αθανασιάδης Μυστακίδης, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και τον Ιανουάριο ήρθε ο Μάνος. Ήσασταν ευχαριστημένος από την μέχρι τότε πορεία; Πιστεύατε ότι είχαμε δυνατότητα για κάτι περισσότερο;
Η αγωνιστική χρονιά ’18-’19 ξεκίνησε με το πιο πλήρες ρόστερ, με τη μόνη διαφορά ότι την τελευταία μέρα των μεταγραφών ο Κόντε αποχώρησε. Είχαμε πλήρες ρόστερ όμως, με παίκτες που είχε επιλέξει ο προπονητής και ήταν η πρώτη χρονιά που ξεκινήσουμε τόσο πλήρεις. Πιστεύαμε ότι θα ήταν μία δημιουργική σεζόν, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι όπως τα θέλαμε και τα βλέπουμε και σήμερα. Ξεκινήσαμε με πολλούς τραυματισμούς, ήρθαν κάποια άσχημα αποτελέσματα από τη στιγμή που η ομάδα δεν έπαιζε με την ίδια ενδεκάδα για δύο συνεχόμενα παιχνίδια και στο τελευταίο τρίτο του πρωταθλήματος είχαμε την έλευση αποτελεσμάτων που ήταν αποτέλεσμα κακών διαιτησιών και μας έδειξαν ότι δεν μας υπολόγιζαν και ήθελαν να μας στείλουν κάπου άλλου. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσουμε κατηγορία μετά από 8 χρόνια.
Η κατάσταση δεν βελτιώνεται με τις κινήσεις του Ιανουαρίου, τα καλά αποτελέσματα δεν έρχονται για την ομάδα, η οποία δεν αποδίδει καλά, αλλά και όταν αποδίδει η διαιτησία της κλέβει βαθμούς. Πως βλέπατε τότε αυτή την κατάσταση; Σκεφτήκατε κάποια αντίδραση;
Δεν είχαμε και πολλά πράγματα να κάνουμε εκείνον τον καιρό. Τα Χριστούγεννα είναι πολύ δύσκολο να βρεις ικανούς ποδοσφαιριστές, αλλά συνεχίζονταν και οι τραυματισμοί. Με τα αποτελέσματα της διαιτησίας ασχοληθήκαμε πάρα πολύ την περσινή χρονιά. Ήταν δέκα ματς αυτά που αδικήθηκε η ομάδα, είχαμε τακτικές συναντήσεις με τους υπευθύνους της ΚΕΔ και εισπράτταμε συγνώμες και υποσχέσεις ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τέλους και τελικά ήμασταν το θύμα της αναδιάρθρωσης που ήθελε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν ότι χρειάζεται αλλαγή προπονητή, θεωρώντας ότι χρειαζόταν ένα σοκ η ομάδα ώστε να επανέλθει. Παρ’ όλα αυτά στηρίξατε τον Πετράκη μέχρι τέλους. Σήμερα πιστεύετε ότι αυτή η απόφαση ήταν σωστή;
Είναι και θέμα χαρακτήρα. Όντως πολλοί πίστευαν ότι έπρεπε να αντικατασταθεί ο προπονητής. Από τη δική μου πλευρά όμως πίστευα ότι η ομάδα θα βρει τον ρυθμό της και μ’ ένα σερί επιτυχιών θα μπαίναμε στον ίσιο δρόμο. Δεν έγινε. Πίστευα σε όλο το προπονητικό τιμ που ήταν πολλά χρόνια μαζί μας, ότι θα γινόταν το αγωνιστικό ξέσπασμα. Δυστυχώς δεν έγινε. Δεν το κρύβω ότι ο προπονητής 1-2 φορές έθεσε την παραίτησή του, αλλά εγώ δεν την έκανα αποδεκτή. Αν ξαναγινόταν κάτι τέτοιο σήμερα, πάλι το ίδιο θα έκανα. Απλώς πέρυσι μετά τον β’ γύρο υπήρχε ένα άνοιγμα στις σχέσεις παικτών και τεχνικού τιμ, ενώ έπρεπε να είμαστε πιο δεμένοι.
Παρ’ όλα αυτά η σωτηρία παίζεται μέχρι το τέλος. Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύατε ότι έστω και την τελευταία αγωνιστική θα σωθεί η ομάδα;
Επέμενα στο ίδιο τιμ γιατί πίστευα ότι κάτι θα γίνει. Μετά τη νίκη επί του Λεβαδειακού με παίκτη λιγότερο, αποδράσαμε με τους 3 βαθμούς και νόμιζα θα γίνει αυτό το ξέσπασμα που θέλαμε. Δυστυχώς είχαμε το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης και η διαιτησία μας έδειξε άλλον δρόμο. Έπρεπε να κερδίσουμε εκείνη την ημέρα.
Κομβικός αγώνας ήταν εκείνος με τον ΟΦΗ, όπου μας αρκούσε και η ισοπαλία για να κρατήσουμε τη διαφορά. Το άγχος έπρεπε να το έχει ο ΟΦΗ, αλλά εμείς καταφέραμε και φύγαμε ηττημένοι από ένα τυχερό γκολ, ενώ στο β’ ημίχρονο ήμασταν απλοί θεατές. Ήμασταν τελείως ανύπαρκτοι, δεν αντιδράσαμε, ενώ δεν υπήρχε τόσο κακό κλίμα στις εξέδρες όπως άλλες χρονιές που το κλίμα ήταν τεταμένο. Ο ΟΦΗ φοβόταν περισσότερο αυτό το παιχνίδι, αλλά δυστυχώς διαψεύσαμε τους πάντες.
Πως αισθανθήκατε με τον υποβιβασμό με τον κόσμο να είναι αγανακτισμένος;
Κι εγώ δεν το περίμενα, αλλά έγινε. Η λύπη μας ήταν πολύ μεγάλη και ακόμα μεγαλύτερη όταν βλέπαμε ότι η αναδιάρθρωση δεν πήγαινε στον ίσιο δρόμο. Υπήρχε αγωνία τι θα γίνει. Εγώ δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο εκτός από το πώς θα επαναφέρω την ομάδα εκεί που της ανήκει. Θέλαμε να προσφέρουμε ξανά τη χαρά στους «αγανακτισμένους» οπαδούς μας να μας δουν στη μεγάλη κατηγορία που πραγματικά πρέπει να είμαστε.
Η επόμενη μέρα βρίσκει ουσιαστικά την ομάδα με τα ταμεία άδεια, λόγω και της αβεβαιότητας με τα τηλεοπτικά. Τι σκεφτήκατε εκείνη τη στιγμή;
Είναι αλήθεια ότι το νέο ξεκίνημα μας βρήκε με πολλά προβλήματα. Δεν ξέραμε ποια θα είναι τα τηλεοπτικά, λίγοι χορηγοί, πολλά προβλήματα. Όλα αυτά τα είχα ξαναζήσει το 2010-2011. Δεν με πτόησε όμως, δεν είπα «μέχρι εδώ». Συνεχίζουμε με περισσότερη θέληση για να διορθώσουμε τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς.
Ο προγραμματισμός ξεκίνησε με την αναζήτηση νέου προπονητή. Πως καταλήξατε στον κ. Γιαννίκη;
Ακούστηκαν πολλά ονόματα, αλλά ο προπονητής που είχε τον πρώτο λόγο, αλλά υπήρχαν κάποια προβληματάκια και γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να κάνουμε συνάντηση με άλλον προπονητή αρχικά, ήταν ο κ. Γιαννίκης που εκείνο τον καιρό είχε συμβόλαιο στην ομάδα που ήταν στη Γερμανία, αλλά το ξεπέρασε. Ήταν θέμα μίας μέρας να τα βρούμε μεταξύ μας όταν το θέμα του ξεπεράστηκε. Ερχόταν από πιο προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα και ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Εκείνο τον καιρό έπρεπε να πλαισιωθεί και με βοηθούς. Όλα έγιναν σε λίγες μέρες και ήμασταν έτοιμοι για το νέο ξεκίνημα. Το όνομά του έπαιζε πάνω από 6 μήνες, αλλά ήταν σε άλλη ομάδα και παρότι κάποιος μπορεί να αποχωρήσει από μία ομάδα στη Γερμανία, το συμβόλαιο δεν λύνεται και τους κρατάνε παραπάνω οι ομάδες κάποιες φορές.
Με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες, με τι γνώμονα κινηθήκατε στα μεταγραφικά;
Οπωσδήποτε δεν υπήρχαν χρήματα για πολλούς μήνες. Ο προπονητής πήρε και μελέτησε τους παίκτες του προηγούμενου ρόστερ και με τη δικιά του συμμετοχή και με τα οικονομικά που τα γνώριζε, έπρεπε να πλαισιώσουμε τους υπάρχοντες παίκτες με κάποιους καινούργιους ποδοσφαιριστές.
Μετά ξεκινήσαμε προετοιμασία χωρίς να ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, με ποια τηλεοπτικά, αν θα μας δείχνει η τηλεόραση και όλα αυτά ήταν προβλήματα που έρχονταν σε δεύτερη μοίρα.
Η ομάδα έχει ήδη εξαντληθεί από το να προετοιμάζεται δυο μήνες, αλλά παρ’ όλα αυτά ανταποκρίνεται εξαιρετικά στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα σήμερα να είναι στην 1η θέση της βαθμολογίας. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη μέχρι τώρα πορεία;
Στο ξεκίνημα είχα την αίσθηση ότι ελάχιστοι από τους οπαδούς μας πίστευαν αυτήν την προσπάθεια. Μετά τη μείωση των τηλεοπτικών και τις χορηγίες, ήρθε και η άρνηση των οπαδών να αγοράσουν διαρκείας. Φαινόταν ότι δεν πίστευαν την ομάδα. Όμως δεν απογοητεύτηκα γιατί γνώριζα κι εγώ και ο προπονητής ότι το ρόστερ θα έκανε τους δυσαρεστημένους οπαδούς μας να καταλάβουν ότι άδικα μάς γύρισαν την πλάτη και τελικά χρειάστηκαν 10 αγωνιστικές για να πιστέψουν στις ικανότητες του. Εύχομαι να γυρίσουν κι άλλοι, γιατί ακόμα δεν έχουν δει τι μπορούν να προσφέρουν τα νέα παιδιά μαζί με τη βοήθεια των πιο παλιών.
Η εκτίμησή μου είναι ότι η δουλειά που γίνεται από το τεχνικό τιμ είναι πολύ υψηλού επιπέδου και ότι όλος ο κόσμος θα έχει να λέει πολλά καλά λόγια για την ομάδα που προσωπικά πιστεύω ότι την πραγματική της δύναμη δεν την έχει δείξει ακόμα μέσα στο γήπεδο.
Ο κ. Γιαννίκης ζήτησε γήπεδο για να μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσει τους παίκτες, ενώ ταυτόχρονα το καλοκαίρι υπήρξε μία διαμάχη με την προηγούμενη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, με το πρόβλημα να λύνεται τελικά με τη νέα διοίκηση που έκανε κάποιες ρυθμίσεις οφειλών. Σε ποιο σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις των δύο πλευρών;
Η σχέση ΠΕΑΚΙ και ΠΑΕ και πριν ήταν καλή, απλώς εν όψει εκλογών η προηγούμενη διοίκηση έδειξε κάποια δυσκολία στη συμφωνία ρύθμισης χρεών, τα οποία προέρχονταν κατά βάση από την ύδρευση και το πότισμα στο «Ζωσιμάδες». Είχε συσσωρευτεί ένα μεγάλο ποσό από παλιά. Ίσως η εποχή των εκλογών δεν τους επέτρεψε να προχωρήσουν σε συμφωνία, κάτι που ευτυχώς έγινε με τη νέα διοίκηση υπό τον κ. Κολόκα, που κατάλαβε ότι έπρεπε να γίνει άμεσα μία ρύθμιση. Στο παρά πέντε έγινε και προχωράμε δίπλα-δίπλα με το ΠΕΑΚΙ. Θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και ήδη μόλις καλυτερεύσουν και λίγο οι συνθήκες, θα γίνουν και κάποιες βελτιωτικές εργασίες στα υπάρχοντα γήπεδα, γιατί τίποτα άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα.
Πότε τελικά θα αποκτήσει ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ένα γήπεδο που δεν θα επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες και θα του επιτρέψουν να αλλάξει επίπεδο;
Τώρα μόνο βελτιωτικές εργασίες, με κάποια τρυπήματα που θα γίνουν στο γήπεδο κτλ για να βγάλουμε τον χειμώνα.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα πρέπει να αποκτήσει ένα προπονητικό κέντρο πρώτα με αξιόλογα γήπεδα, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Οι βροχές είναι πολύ πιο έντονες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας. Για να γίνει αυτό που λέει και ο προπονητής «να φτιαχτούν γήπεδα και ας είναι και πιο μικρό το ρόστερ», είναι το επόμενο στάδιο το οποίο πρέπει να πέσουμε όλοι πάνω να το κάνουμε, όταν με το καλό ανέβουμε πάλι στη Super League 1. Το καλό είναι ότι υπάρχει μία μεγάλη μείωση στη φορολογία των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών και θα εξοικονομήσουμε κάποια επιπλέον χρήματα για να γίνει ένα τέτοιο έργο. Βέβαια πρέπει να έχουμε και τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί μόνος του ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν μπορεί αντεπεξέλθει σε όλο αυτό το φορτίο.
Ένα νέο μεγάλο γήπεδο είναι αναγκαίο για την ομάδα, αλλά η προσέλευση του κόσμου τα τελευταία χρόνια δεν ενθαρρύνει χορηγούς για μια τέτοια ενέργεια. Πιστεύω ότι η συσπείρωση του κόσμου προηγείται ενός τέτοιου μεγάλου έργου και δεν σας κρύβω ότι τα σχέδια υπάρχουν, αλλά δεν έχει ωριμάσει η υλοποίηση. Πρέπει ο κόσμος να δείξει ότι το «Ζωσιμάδες» δεν αρκεί για το μέγεθος της ομάδας.
Υπάρχουν κατά καιρούς παράπονα για τις τιμές των διαρκείας. Μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο;
Καταρχάς ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο για να δει τον ΠΑΣ Γιάννινα και όχι με ποιους αντιπάλους παίζει. Πολλοί διαμαρτύρονται ότι δεν παίζουμε με τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ για να έχουμε τέτοιες τιμές. Πιστέψτε με ότι είτε παίζουμε με τον Παναθηναϊκό είτε τον Καραϊσκάκη ή την Ελευσίνα, τα έξοδα του γηπέδου, η διαιτησία κτλ ίδια είναι. Τα διαρκείας είναι για να βοηθηθεί η ΠΑΕ σε κάποια έξοδα. Κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια παράπονα.
Για πείτε μας τι πραγματικά έσοδα έχετε από ένα διαρκείας ;
Αν από το διαρκείας των 100 ευρώ αφαιρέσουμε το ΦΠΑ πέφτουμε στα 80 ευρώ περίπου. Με αυτά τα λεφτά βλέπει κανείς τα ματς πρωταθλήματος, τα φιλικά κι ένα του κυπέλλου. Αν διαιρέσουμε τα 80 ευρώ με 20 ματς είναι 4 ευρώ το εισιτήριο. Και σ’ αυτά υπάρχει εφορία σταδίου, δικαιώματα Super League 2, ΕΠΟ κτλ δηλαδή ένα διαρκείας δεν προσφέρει στην ΠΑΕ περισσότερα από 2,5 ευρώ ανά αγώνα και πρέπει να πληρωθούν και σεκιούριτι και διαιτησία. Ακούγεται υπέρογκο το ποσό των 100 ευρώ, αλλά δεν έχει κάποια ουσία για μας, πέρα από μια μικρή βοήθεια.
Έχετε πλέον συμπαράσταση από τους φορείς της πόλης; Είστε ικανοποιημένος;
Προσωπικά ποτέ δεν ζήτησα κάτι από τους φορείς της πόλης, εκτός από τον κ. Καχριμάνη, που παλιότερα ως Νομάρχης και τώρα ως Περιφερειάρχης είναι πάντα δίπλα μας και έχει βοηθήσει την ομάδα πάντοτε όταν του ζητήθηκε. Προσωπικά θα ήθελα να του απευθύνω τις ευχαριστίες μου για ό,τι έχει προσφέρει στον ΠΑΣ Γιάννινα. Πιστεύω ότι και στο μέλλον ο κ. Καχριμάνης θα είναι δίπλα μας όσο μπορεί.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα χρήματα της ύδρευσης των «Ζωσιμάδων». Είναι πολλά τα χρήματα για να συντηρηθεί στο πότισμα. Ευελπιστώ ο Δήμαρχος της πόλης να μπορέσει να μετριάσει το κόστος. Είναι οικιακό το τιμολόγιο και είναι σαν να ποτίζουμε τον κήπο μας. Γι’ αυτό και ο διακανονισμός που έγινε με το ΠΕΑΚΙ αφορούσε κατά 80.000 ευρώ σε νερό παλαιότερων ετών.
Πως κρίνετε το θέμα που δημιουργήθηκε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ξάνθης και τις αντιπαλότητες των ΠΑΕ;
Είναι ένα θέμα που το κράτος χρειάζεται να καταλήξει σε συμπεράσματα τι είναι νόμιμο και τι όχι. Να μην αφήνει την οποιαδήποτε πλευρά να αποφασίζει κατά το δοκούν. Δυστυχώς εδώ απουσιάζει το κράτος.
Κατά καιρούς σας έχουν προσάψει συμμαχίες με τον Σαββίδη ή τον Μαρινάκη. Τι ισχύει απ’ όλα αυτά;
Κατά καιρούς έχω δεχτεί κατηγορίες ότι ανήκω στον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ κάποια στιγμή ή οπουδήποτε αλλού. Όσα χρόνια βρίσκομαι στον ΠΑΣ πάντα έκανα αυτό που θεωρούσα καλύτερο. Οι κατηγορίες άρχισαν όταν ξεκινήσαμε να πουλάμε ποδοσφαιριστές. Πουλούσαμε στον Ολυμπιακό, ήμασταν με τον Ολυμπιακό, μετά πουλήσαμε με τον ΠΑΟΚ γίναμε ομάδα του ΠΑΟΚ. Θα μπορούσαν να μου πουν ότι είμαι και με την Άρσεναλ που πήγε ο Μαυροπάνος ή την Μπανίγιας που πήγε ο Κόντε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δώσαμε και τον Οικονόμου στην Καλιάρι. Αν ανήκαμε σε κάποια απ’ αυτές τις ομάδες, σήμερα δεν θα ήμασταν στη Super League 2, αλλά στην παραπάνω κατηγορία.
Ακούστηκε και η είσπραξη ποσού των 700.000 ευρώ για την αγορά του ποσοστού μεταπώλησης του Κούτρη. Ισχύει αυτό;
Πουλήθηκε μία φορά στον Ολυμπιακό, πήραμε τα χρήματα και από εκεί και πέρα κρατήσαμε ποσοστό μεταπώλησης, όπως κρατήσαμε για τον Μαυροπάνο και τον Κούζικ. Υπάρχει ένα ποσοστό 15% για τον Κούτρη, όταν πουληθεί με 100 εκ. εμείς θα πάρουμε 15 εκ., δεν θα πάρουμε μόνο 700.000 χιλιάδες… Μακάρι να τα είχαμε πάρει, γιατί θα μας βοηθούσε πολύ στα οικονομικά της ομάδας.
Τι αντιμετώπιση είχε ο ΠΑΣ από όλους αυτούς του ισχυρούς του Ελληνικού ποδοσφαίρου; Αισθανθήκατε ότι σας κυνήγησαν;
Την προηγούμενη χρονιά φάνηκε από τη διαιτησία. Ποιος το κατηύθυνε όλο αυτό δεν ξέρω. Ήταν πάρα πολλά τα παιχνίδια που αδικηθήκαμε. Δεν ξέρω ποιος είχε αυτή τη δύναμη και μακάρι στην πορεία να το μάθουμε. Τώρα δεν μπορώ να πω κάτι.
Επανέρχεται αρκετά συχνά η ερώτηση για τα χρέη. Τι παραλάβατε εν τέλει και που βρίσκεται η ομάδα τώρα;
Είναι ένα μεγάλο θέμα που το αναφέραμε πολλές φορές, αλλά ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι του λέμε. Θα προσπαθήσω να σας αναλύσω κάποια πράγματα. Το 2008 που ανέλαβα την ΠΑΕ υπήρχαν χρέη προς ποδοσφαιριστές και τρίτους. Δεν υπήρχαν χρέη προς την εφορία, γιατί δεν είχαν γίνει έλεγχοι. Ανεβήκαμε το 2009, την επόμενη χρονιά ξεφύγαμε ίσως και από τον ενθουσιασμό της ανόδου και είχαμε ένα τεράστιο ρόστερ, άνω των 40 παικτών. Ρόστερ και τεχνικό τιμ έφτασαν να κοστίζουν 7 εκατομμύρια. Αυτό το νούμερο είναι καθαρά και μαζί με την εφορία 45% είναι άλλα 4-5 εκατομμύρια.
Τη χρονιά που πέσαμε έμεινε ένα μεγάλο μέρος του ρόστερ. Όμως στη Β’ Εθνική είχαμε τη χειρότερη χρονιά από άποψη διαρκείας και χορηγιών. Το 2010-2011 ο ΠΑΣ Γιάννινα έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά της εποχής μου. Μείναμε πολύ πίσω σε πληρωμές στην εφορία για να είναι πληρωμένοι οι παίκτες. Το αποκορύφωμα ήταν το 2012-2013 που έπεσαν απανωτοί έλεγχοι της εφορίας. Σ’ εμάς έγιναν 3 έλεγχοι, ο πρώτος ήταν για τις χρήσεις 2006-2008, που τον επιβαρυνθήκαμε εμείς ως συνεχιστές της εταιρείας, αν και αφορούσε την προηγούμενη διοίκηση. Ο δεύτερος έγινε για τις χρήσεις 2008-2010 και ο τρίτο τις χρήσεις ετών 2010-2013. Μετά απ’ αυτούς τους ελέγχους και τις προσαυξήσεις που διπλασιάζονταν και τριπλασιάζονταν και με τους τόκους φτάσαμε χρέος 9 εκατομμύρια ευρώ. Υπήρχαν προσαυξήσεις 240% συν τους τόκους. Το πραγματικό νούμερο ήταν 2,5 εκ. ευρώ, αλλά τριπλασιάστηκαν σχεδόν τα νούμερα με αυτά τα πρόστιμα.
Μετά το 2015 μπήκαμε στις 100 δόσεις μ’ ένα ποσό 7 εκ. ευρώ, γιατί είχαμε δώσει ήδη τα 2. Και μετά ξεκινάει η διαδικασία των 100 δόσεων που είναι 70.000 τον μήνα πληρώνοντας και τα τρέχοντα. Από το 2015 και μετά δεν έχουμε άλλες οφειλές, γιατί πληρώνουμε τη ρύθμιση, συν τα τρέχοντα. Σήμερα η ομάδα χρωστάει ακόμα στις 100 δόσεις 2,1 εκ. ευρώ. Κάποιους μήνες φτάσαμε να πληρώνουμε και 150.000 ευρώ στην εφορία, ανάλογα με το ρόστερ της ομάδας.
Να σας πω και γι’ αυτό που λέει ο κόσμος ότι έχουν έρθει πολλά χρήματα στην ομάδα, πόσα έφυγαν κιόλας. Αν πάρουμε τη χρονιά 2018-2019 το ρόστερ ήταν 1,4 εκ. ευρώ καθαρά. Το προπονητικό τιμ ήταν άλλα 250 χιλιάρικα. Όλα μαζί δηλαδή 1.650.000. Αν προσθέσουμε 45% φόρο είμαστε στα 3 εκ. Έχοντας χορηγούς και τηλεοπτικά υπάρχουν άλλα 480.000 ευρώ φόρος που πρέπει να αποδώσουμε, οπότε φτάνουμε σε έξοδα 3.480.000 συν τις 100 δόσεις, υπερβαίνουμε τα 4 εκ. έξοδα ετησίως. Λίγο –πολύ αυτά τα έξοδα υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και τα έσοδα είναι γύρω στα 2,7 με 2,8 εκ. Αυτή η διαφορά θα έπρεπε να βγαίνει από τον πρόεδρο. Προς καλή μας τύχη αναδείξαμε κάποιους παίκτες και είχαμε πωλήσεις που ήταν γύρω στα 6,5 εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται και ευτυχώς που έγινε γνωστό το τελευταίο διάστημα ότι ο φόρος στα συμβόλαια ήταν 45%, γιατί κανείς δεν το πίστευε.
Έχει απασχολήσει συχνά τους φιλάθλους το που πάνε τα χρήματα των μεταγραφών και γιατί δεν επενδύθηκαν και πάλι στην ομάδα.
Δεν επενδύθηκαν; Τι να κάνω; Να αγοράσω ποδοσφαιριστές; Ο ΠΑΣ Γιάννινα πρέπει να δημιουργεί ποδοσφαιριστές. Αν το γήπεδο είχε 10.000 διαρκείας και 50 χορηγούς βεβαίως θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά δεν είναι. Με τα ίδια ποσά του χρόνου με τη μείωση του φόρου στα συμβόλαια θα πληρώσουμε πολύ λιγότερα χρήματα. Αμέσως αμέσως με το ίδιο ρόστερ μπορεί να ευνοηθεί η ΠΑΕ ως και 1 εκατομμύριο. Γι’ αυτό και αν συνεχίσουμε να δίνουμε ποδοσφαιριστές και με τη μείωση της φορολογίας πολύ σύντομα θα μπορούμε να έχουμε ένα προπονητικό κέντρο.
Μετανιώνετε για κάτι που δεν κάνατε φέτος;
Θα έλεγα ότι δεν μετανιώνουμε για πράγματα που αποφασίζουμε. Οπότε δεν υπάρχει κάτι που θα άλλαζα. Απλώς πολλές φορές πρέπει να ακολουθούμε την τύχη μας.
Όλοι κάτι ζητάμε από εσάς συνήθως, είτε φίλαθλοι είτε δημοσιογράφοι. Εσείς τι θα ζητούσατε;
Ο κόσμος θέλει πάντα την ομάδα του στην κορυφή, να πρωταγωνιστεί. Καλά είναι όλα αυτά, αλλά πρέπει να είναι όλοι δίπλα στην ομάδα. Ο κόσμος πρέπει να είναι δίπλα στους ποδοσφαιριστές. Αν ο ποδοσφαιριστής αισθάνεται μόνος δεν έχει λόγο να παλέψει στο γήπεδο. Έχει συμβόλαιο και βρέξει-χιονίσει θα το πληρωθεί και όταν αυτό λήξει θα πάει αλλού. Επομένως ο κόσμος πρέπει να είναι δίπλα του για να επανέλθουμε στη Super League.
Είναι μια νέα ομάδα με πολλούς νέους ποδοσφαιριστές. Τον προπονητή δεν τον ενδιαφέρει η ηλικία, κοιτάζει στον πάγκο και βάζει όποιον του κάνει. Πέρυσι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις ομάδες υποδομών Κ15, Κ17 και Κ19 γιατί πιστεύαμε ότι υπάρχει πολύ ταλέντο. Έρχονται παιδιά από τις υποδομές που πονάνε την ομάδα και θα τη βοηθήσουν να πάει σε υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια. Το μόνο που μένει είναι η προσθήκη κάποιων παικτών μεγάλης αξίας για να στέκονται δίπλα τους αυτά τα παιδιά.
Θα γίνει κάποια μεταγραφική κίνηση τον Ιανουάριο;
Οι μεταγραφές της ομάδας θα είναι οι 3-4 τραυματίες που δεν έπαιξαν μέχρι σήμερα. Σεργκελασβίλι και Ελευθεριάδης δεν έχουν παίξει καθόλου, άρα είναι μεταγραφές για ‘μενα. Ο προπονητής θέλει γήπεδο, γιατί πιστεύει στα παιδιά, ακόμα και στα μικρότερα που έχουμε στις υποδομές της Κ17. Δεν θα είναι καθόλου παράξενο να δείτε κι άλλα παιδιά να παίζουν φέτος.
Πρόσφατα ο κ. Γεωργουλόπουλος σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στις Ακαδημίες του ΠΑΣ Αθηνών και τη σημαντική δουλειά που γίνεται εκεί. Η δικιά σας γνώμη;
Είναι η 4η χρονιά που λειτουργούν οι Ακαδημίες στην Αθήνα. Υπάρχουν 300 παιδιά που ένα μικρό ποσοστό μόνο είναι Ηπειρώτες. Έχουμε ακόμα και ξένα παιδάκια. Όμως εν όψει κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό έχουν ζητήσει 300 γονείς να είναι στο γήπεδο με τα παιδιά τους. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπετε παιδάκια 8-10 ετών και να λένε τον ύμνο του ΠΑΣ Γιάννινα. Η Ακαδημία στην Αθήνα δημιουργεί φιλάθλους και θα τους μείνει το πέρασμά τους από τον ΠΑΣ Γιάννινα ό,τι κι αν γίνει. Φέτος στείλαμε τον Δασκαλάκη τον τερματοφύλακα στην Κ17 που έχει και γιαννιώτικες ρίζες. Θα έρθουν κι άλλα παιδιά τα επόμενα χρόνια στις Κ17 και Κ19.
Τέλος, κατά καιρούς επανέρχονται διάφορες φήμες αποχώρησής ή πώλησης της ομάδας. Τι ισχύει και τι όχι;
Όλα αυτά τα χρόνια θα ήθελα να συνεχίσω στον ΠΑΣ Γιάννινα όσο οι δυνάμεις μου αρκούν, αλλά ποτέ δεν ήμουν εναντίον κάποιου που θα ήθελε να συνεχίσει αυτό το έργο και να το μεγαλώσει. Στα 10 χρόνια που είμαι στα Γιάννενα ποτέ δεν είχα κάποια πρόταση από κάποιον που ήθελε πραγματικά την ομάδα. Μακάρι να έρθει με τον καινούργιο χρόνο, αν είναι για το καλό της ομάδας.
Αυτά που ακούγονται κατά καιρούς δεν ξέρω για ποιο λόγο τα λένε ότι μου έγινε πρόταση, αλλά απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για ένα μικρό ποσό. Ποτέ καμία πρόταση εξαγοράς δεν υπήρξε. Ποτέ καμία συζήτηση ή κάποιος εκπρόσωπος κάποιου ανθρώπου δεν ήρθε σ’ εμένα. Αν δω κάτι καλύτερο θα δώσω και ο ίδιος τη βοήθεια μου να συνεχίσει ο επόμενος. Μέχρι τότε όμως, ευτυχώς ή δυστυχώς θα συνεχίζουμε μαζί. Δεν είμαι των συχνών δηλώσεων και συνεντεύξεων για να διαψεύδω ό,τι λέγεται. Είμαι των έργων, που άλλοτε βοηθάνε, άλλοτε όχι.