Η σεζόν τελείωσε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με όλα τα καλά και τα κακά που μπορεί να είχε. Πλέον ήρθε η ώρα της ανάπαυσης, των διακοπών, αλλά και του προγραμματισμού για τη νέα περίοδο. Μία περίοδο η οποία έχει τεράστιες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και ο προγραμματισμός του καλοκαιριού δεν θα αφορά τόσο πολύ τις ομάδες της χώρας μας, στο κορυφαίο επίπεδο ή στα χαμηλότερα, όσο το διοικητικό τμήμα.
Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών φέρνει τρομακτικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο, όπως και η είσοδος του Video Assistant Referee (VAR). Προφανώς, το τελευταίο δεν πρόκειται να επηρεάσει οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εκτός της Super League, όμως μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για το «διαφορετικό» που χρειαζόμαστε στον ελληνικό αθλητισμό. Η πιθανή μελλοντική χρήση του VAR στις χαμηλότερες κατηγορίες θα δώσει νέα ώθηση και κυρίως θα διώξει την αμφισβήτηση που υπάρχει από τον κόσμο, ακόμα κι από τις ίδιες τις ομάδες. Από τότε που το VAR χρησιμοποιήθηκε στο ποδόσφαιρο, πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί στις υπηρεσίες που προσφέρει.
Αρχικά, οι διαιτητές έδειχναν ιδιαίτερα μπερδεμένοι και οι τελικές αποφάσεις τους όταν συμβουλεύονταν το βίντεο χρειάζονταν χρόνο. Και φυσικά, αυτό δείχνει τη δυσκολία που είχε το εγχείρημα όταν ξεκίνησε, καθώς το πρόβλημα το είχαν διαιτητές μεγάλου βεληνεκούς και τεράστιας εμπειρίας. Με τον καιρό όμως τα πράγματα άλλαξαν και η Τεχνητή Νοημοσύνη ήρθε να προστεθεί στο VAR. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το προηγούμενο καλοκαίρι η αξιοποίηση των αλγόριθμων και η εξοικείωση των διαιτητών με την τεχνολογία βοήθησε στο να αυξηθεί η ταχύτητα των αποφάσεων και να μειωθούν τα λάθη.
Στο Μουντιάλ διαπιστώθηκε τεράστια βελτίωση σε όλους τους τομείς, όπως συνέβη και στα πρωταθλήματα που χρησιμοποίησαν το VAR φέτος. Οι κίνδυνοι από την τεχνολογία είναι σαφώς πολλοί και υπάρχουν εξειδικευμένα ινστιτούτα που τους ερευνούν. Ένα από αυτά είναι το Machine Intelligence Research Institute (MIRI), ένας ΜΚΟ που χρησιμοποιεί την οικονομική στήριξη ιδιωτών για να βγάλει τα αποτελέσματά του. Ανάμεσά τους είναι ο μουσικός Μίχαελ Μπλουμ, η πετυχημένη επαγγελματίας παιχνιδιών με τράπουλα και αστροφυσικός Λιβ Μπορί, ο σύντροφός της και επίσης επαγγελματίας στην πράσινη τσόχα, Ιγκόρ Κουργκάνοφ, ο επαγγελματίας παίκτης των eSports, Ζβι Μόσχοβιτς και ο επιτυχημένος συνιδρυτής του Ethereum, Βίταλικ Μπουτέριν.
Photo, by SounderBruce / CC BY-SA 4.0
Υπάρχουν επίσης διάσημοι όπως ο Μπιλ Γκέιτς (συνιδρυτής της Microsoft), ο Έλον Μασκ (ιδρυτής του OpenAI), ο Τζέιμς Μπάρατ (συγγραφέας) που έχουν αμφιβολίες για το μέλλον της ανθρωπότητας εφόσον αφεθεί στα χέρια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την ΤΝ, είναι σίγουρο ότι οι κίνδυνοί της δεν θα κάνουν κακό στο ποδόσφαιρο! Αντίθετα, με τη χρήση του VAR φαίνεται ότι το άθλημα πάει προς το καλύτερο και ίσως αυτή είναι η λύση για να πάψει επιτέλους η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο των διαιτητών.
Σαφώς το VAR δεν είναι πανάκεια, όμως με τόση διαμάχη που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάθε σαββατοκύριακο και σε κάθε θεσμό, η δυνατότητα που θα έχουν οι διαιτητές για επανεξέταση των αμφισβητούμενων φάσεων μόνο καλό μπορεί να κάνει. Η τελική απόφαση ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει και θα προσφέρει διαφάνεια στο ποδόσφαιρο, αφού κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την εικόνα.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ σημαντικοί σε όλους τους τομείς. Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών θα φέρει αλλαγές και στις ομάδες που ως τώρα θεωρούσαν ότι μπορούν να σώζονται εύκολα στην Football League. Με μικρότερο και ευέλικτο σχήμα, η νεοσύστατη Super League 2 θα φέρει μεγαλύτερο ανταγωνισμό, περισσότερα χρήματα και το έπαθλο για τους τυχερούς στο τέλος της σεζόν θα είναι μεγάλο δέλεαρ.
Επίσης, η μάχη στις ακόμα μικρότερες κατηγορίες θα γίνει πιο ουσιαστική. Ο λόγος είναι απλός: πλέον, η δεύτερη τη τάξει κατηγορία δεν θα αποτελεί ένα μέρος όπου οι δυνατοί θα προελαύνουν και οι υπόλοιποι θα επιβιώνουν, αλλά μία ανταγωνιστική λίγκα με έσοδα, στην οποία όλοι θα θέλουν να ανήκουν. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βάλει το χεράκι της και η τεχνολογία, οπότε καλό θα είναι να γίνουν κινήσεις για το VAR όποτε αυτό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί, αφού κάτι τέτοιο μόνο καλό θα κάνει.